CAT | ESP | FRA | ENG |

HISTòRIA

L’origen de les falles és del tot desconegut.
Els habitants d’Isil no saben concretar ni una data ni un perquè, ho resolen explicant que s’ha fet tota la vida. I certament ni els experts saben marcar un inici concret.


El costum d’encendre foc per Sant Joan perviu a Isil com a arreu dels Països Catalans. La celebració del solstici d’estiu té des de temps prehistòrics una complexitat ritual que avui en dia desconeixem. Les teories són moltes i diverses. Folkloristes, etnòlegs i antropòlegs han estudiat una de les explicacions més convincents on es relaciona la festa del foc amb la teoria pagana dels “fasts” i els “nefasts”. Amb els períodes de l’any que tenen un caràcter excepcional i sagrat on el foc, les herbes o les aigües adquirien una importància especial. Un d’aquests períodes és la nit de Sant Joan perquè coincideix amb el solstici d’estiu, el dia més llarg de l’any.

El 7 de juny de 1991 les Falles d'Isil van ser declarades Festa Tradicional d’Interès NacionalEl juny de 2010 la Generalitat els hi va atorgar la categoria de Festa Patrimonial d'Interès NacionalAl desembre de 2015, juntament amb 63 pobles pirinencs de Catalunya, Aragó, França i Andorra, les Falles d'Isil van ser declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO dins la candidatura "Les festes del foc del solstici d'estiu als Pirineus"