CAT | ESP | FRA | ENG |

LES FALLES

Les Falles és una festa que se celebra a Isil (Pallars Sobirà) durant la nit de Sant Joan. Va ser declarada Festa Patrimonial d'Interès Nacional el juny de 2010, i al desembre de 2015, juntament amb 63 pobles pirinencs de Catalunya, Aragó, França i Andorra, les Falles d'Isil van ser declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. És una cerimònia d’origen ancestral que es porta celebrant ininterrompudament coincidint amb el solstici d’estiu. És una festa de culte al foc en la que es baixen per la muntanya troncs encesos fins al centre del poble. Per a la gent d’Isil, la nit del 23 de juny és sens dubte la més important de l’any i atrau fins al poble milers de visitants que s’acosten per viure l’espectacularitat i la màgia de les Falles.


TALLADA DE FALLES

A principis del mes de maig els fallaires pugen al bosc per escollir els pins que s’han de tallar. Quan els han tret l’escorça, tallen les falles aproximadament de metre i mig, asclen els troncs i els emplenen amb cunyes de tea. Finalment fan la plantada per asecar-les. El mateix dia es talla la Falla Major.ABANS DE LA BAIXADA

Al vespre els fallaires prenen el camí fins on van plantar les falles i les transporten a l’espatlla fins al Faro. Allà esperaran impacients al voltant de la foguera que faran servir més tard per encendre les falles.
EL DESCENS DEL FOC

Quan es fa fosc, a Isil s’encén la Falla Major, el senyal als fallaires per començar el descens. Carreguen les Falles i comencen a baixar per on no hi ha camí, en ziga-zaga, convertint la fila de fallaires en una serp de foc.
ARRIBADA A ISIL

Les fadrines reben als fallaires amb un got de vi, un tros de coca i un ramet de flors. A continuació comencen un recorregut pel poble fins a la Falla Major on llencen totes les falles creant una gran foguera, al voltant de la qual ballaran les dances tradicionals.